NAGLA PROMJENA: Iduće sedmice snijeg i minusi!

Proljetno vrijeme, u granicama prosjeka za doba godine, potrajat će još danas. Preovladavat će umjereno oblačno, sa povremenim pljuskovima u većem dijelu zemlje, češćim u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 16 i 23 °C.

Već od sutra očekuje nas postepeni pad temperature, praćen umjereno jakim oborinama, u obliku kiše i pljuskova. Mjestimično se očekuje i grmljavina. Temperature zraka bit će za 7-10 °C niže u odnosu na današnje.

Prvi dan nove radne sedmice neće dati naslutiti ekstremnu promjenu vremena kakva nas očekuje od utorka. U ponedjeljak će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u većini krajeva. U odnosu na nedjelju, temperature zraka će porasti za 4-5 °C, a intenzitet oborina će oslabiti.
Od utorka se očekuje uspostavljanje zonalnog strujanja sa sjevera, u sklopu kojega će vrlo hladan zrak pritjecati u naše krajeve. Temperature zraka bit će u osjetnom padu, a kiša će u višim područjima Bosne, u noći na srijedu prelaziti u susnježicu i snijeg.

U srijedu nas očekuje oblačno vrijeme sa snijegom i kišom u Bosni, te kišom u Hercegovini. Padavine će biti obilne, zbog čega se u višim brdsko-planinskim područjima očekuje stvaranje debljeg snježnog pokrivača!  Jutarnje temperature kretat će se od -3 do 3, na jugu od 7 do 9, a dnevne od -2 do 5, na jugu od 7 do 11 °C.
Prema trenutno dostupnom prognostičkom materijalu, zimski uslovi zadržat će se do kraja sedmice, koja će prema meteorološkim uslovima i temperaturno, odgovarati prosječnom kraju mjeseca februara!

UPOZORENJE: Obzirom da od danas na bh. cestama prestaje obavezno nošenje zimske opreme, apelujemo na maksimalno opreznu vožnju u narednih sedam dana, kada će gotovo sigurno, u određenim trenucima,  na planinskim prijevojima vladati zimski uslovi vožnje!

 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *