Ove godine vjerovatno stiže meteorološki fenomen El Nino

Izgledi da se tokom 2017. ponovno javi globalni atmosfersko-oceanski fenomen El Nino iznose 50 do 60 posto, izvijestila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WHO) nakon revizije izvještaja od prije dva mjeseca.

– Temperatura morske površine istočnog Pacifika povećala se za dva Celzijeva stepena, što je više od prosječne temperature tokom februara i marta, što je utjecalo na pojavu obilnih oborina i smanjenu jačinu pasatnih vjetrova na području od Galapagosa do obala Ekvadora i Perua – stoji u saopćenju WMO-a.

Zadnji El Nino zabilježen je tokom 2015. i 2016., a utjecao je na nezabilježenu sušu na Rogu Afrike, izbjeljivanje koralja i zarazu virusom zike u Južnoj Americi prije dvije godine.

Glasnogovornica WMO-a Clare Nullis izjavila je da je sada teško predvidjeti u koliko će mjeri biti snažan udar El Nina ove godine.

U saopćenju organizacije stoji i da su meteorološka predviđanja kreirana prije maja i juna obično manje sigurna od onih koja se objavljuju kasnije tokom godine.

El Nino je globalni atmosfersko-okeanski fenomen, zapravo klimatski poremećaj koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini ekvatorijalnog Pacifika uzrokovanog promjenama smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere.

Pojava se povezuje s višim temperaturama na globalnom nivou,  ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Evrope. El Nino se javlja svake dvije do sedam godina. Dok na jednom dijelu Zemlje uzrokuje velike kiše i poplave, druga njena područja pogađaju suše.

Ime ovog meteorološkog fenomena potiče od španjolske riječi za dječaka jer se obično javlja oko Božića.

 

(Avaz.ba)

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *