Snijeg u većem dijelu BiH izazvao kolaps u saobraćaju i polomio drveće

Bosnu i Hercegovinu sinoć je iznenadio aprilski snijeg koji će se, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zadržati do petka. Padavine se očekuju i danas, a najintenzivnije tokom jutra i u noći na četvrtak. Iako iz KJKP Rad tvrde da su ekipe od sinoć na terenu, snježne padavine su izazvale kolaps u saobraćaju.

“U 23 sata sinoć smo počeli čišćenje, sve ekipe su na terenu. Problem je što je intenzitet padavina veći nego što je najavljeno. Najavljeno je između 3 i 5 centimetara, a palo je između 8 i 10, negdje i 12 centimetara. Čak 49 vozila od sinoć vrši čišćenje, prilagođavamo se situaciji, saobraćajnice prvog i drugog reda već su urađene i čistit ćemo ih ponovo ukoliko bude potrebe. Malo je teža situacija na Nahorevu i području Mošćanice i Jarčedola, gdje je jači intenzitet snijega, ali pokušavamo odgovoriti uslovima na terenu”, kazao je za Klix.ba Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Dodaje da će ulice trećeg i četvrtog prioriteta čistiti kada se za to steknu uslovi.

“Imamo 150 radnika na ručnom čišćenju, koji uglavnom čiste mostove, stepeništa i druge pješačke zone. Pratimo prognozu, u kontaktu smo sa FHMZ-om i učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo nastanak poledice”, rekao je Ramić.

Međutim, ni prognoza nikome ne idu u prilog. U Bosni se danas očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom, dok će u Hercegovini prije podne biti pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

Snijeg i susnježica očekuju nas i u četvrtak, kada će količina padavina biti između 10 i 30 litara po metru kvadratnom. Slabije padavine očekuju se i u sjevernim područjima Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između -3 i 1°C, a na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

Prema podacima FHMZ-a, padavine se nastavljaju i u petak, a u noći na subotu očekuje se smanjenje oblačnosti. Jutarnje temperature zraka bit će između -3 i 1°C, a na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, stabilizacija vremena očekuje nas od 25. aprila. Jutra će i dalje biti svježa, sa slabim mrazom pri tlu. Maksimalne dnevne temperature bit će u laganom porastu i dosezat će do 18 stepeni.

Nestabilno vrijeme s novom količinom padavina očekuje se posljednjeg vikenda ovog mjeseca, a temperature zraka bit će u laganom porastu.

Iz MUP-a KS su nam kazali da snijeg nije prouzrokovao veće nevolje u saobraćaju, osim velikih kolona na cestama.

(Klix.ba)

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *